Slavy's Cakery

събота, 2 юни 2012 г.

Романтика в цифри

Нали помните Руми? Миналия месец тя ожени сина си и, естествено, възложиха ми да направя сватбената торта. Беше малко притеснено, защото седмица преди сватбата с булката още уточнявахме детайлите. Тя нямаше точна представа как иска да изглежда тортата, та работих малко по свое усмотрение. Ето го резултатът:



Да не си помислите, че това е торта за 150 души? Не, по -малка е и да, гостите бяха 150. Оказа се, че и булката в първия момент била притеснена, че тортата е малка. Но правенето на торти си е инженерна работа, както открих сама. Има си изисквания, които трябва да се спазват, за да не се килне или разпадне тортата. Трябва "арматура" и да не се разводнява много "хоросанът". Да не говорим колко изчисления трябваше да направя за количеството на необходимите продукти аз, която мразя математиката. Така или иначе, на втори поглед Мими вече се влюбила в тортата и на другия ден ми се обади, да ми каже, че е била шедьовър. Всичко минало от добре по-добре, за което сигурно е допринесъл и излелият се дъжд. 


Но искам да разкажа повече за процеса на правене на една торта и количеството на вложените материали. Както се вижда, за да почерпим 150-те гости бяха необходими една триетажна торта и още 6 големи торти, имаше и една мъничка и кокетна тортичка за кумата.


За целта изпекох 10 блата, в които вложих 8 кг брашно, още толкова захар, 2 кг масло, 10 кисели млека, 15 яйца, 4 кг ягоди, 5 заквасени сметани, 2 кг пудра захар и над 5 кг захарно тесто за декорация. Значи на горната снимка има близо 40 килограма продукти. 


Блатовете бърках и пекох нон-стоп от 8.30 сутринта до 19.30 вечерта. Добре, че денят беше хладен и дъждовен! Съжалявам, че нямам снимка на хладилника си, който беше изпразнен от продуктите и след това запълнен до дупка с торти. Четири рафта, по две на всеки рафт!


Не съм броила елементите на украсата, но на тях съм посветила по груби сметки 2-3 дни. Всички тези цифри, обаче, не могат да измерят радостта и удовлетворението, които изпитвах при изваждането на всеки топъл и ухаещ блат от фурната, при завършването на всяка розичка и при кулминацията - подреждането на всичките 8 торти на масата. Знаете ли какво е сладка умора? Това е чувството след добре свършена работа.





Няма коментари:

Публикуване на коментар