Slavy's Cakery

понеделник, 6 август 2012 г.

Кексчета за всички


Кой не обича кексчета? Малки, пухкави, с крем или с глазура, те предлагат безброй възможности за декорация и се вписват чудесно във всякакви празненства. През това лято правих доста.
Първата партида бяха специални весели кексчета за едни сладки първокласници, по случай края на учебната година. С една от майките, която е моя много добра приятелка, доста се чудихме какво би ги зарадвало. То с днешните деца човек в чудо се вижда - всичко имат и нищо не им е интересно за повече от 2 минути. Тук говоря от горчив опит на майка на две момчета. Та така, след дълги обсъждания, Ива ми прехвърли топката. Отначало мислех да направя азбучни кексчета - все пак бяха за ученици. Но после си дадох сметка, че едва ли ще изпаднат във възторг от нещо с букви, пък било то и десерт. Та така се стигна до ей-този вариант:




Животинките изработих от хрупкави маслени бисквитки, покрих ги със захарно тесто и ги нарисувах. За палавите дечица имаше и още един бонус - когато хапнеш бисквитката, устата ти се оцветява в съответния цвят. Малко се притеснявах да няма недоволни майки, които да се мъчат да изперат лекета от новите дрешки на децата си, но всичко мина добре. От Ива разбрах, че всички са били впечатлени, децата - доволни и даже питали за още.

Минаха се не минаха няколко дни, звъни ми една от въпросните майки и пита дали мога да й направя кексчета, ама за възрастни. Мога, как да не мога. Запретнах ръкави, разшетах се.... Първо отидох до пазара. А там - какви ли не щеш плодове, от хубави, по-хубави, от пресни, по-пресни, от сочни, по-сочни. Избрах най-зрелите череши, кайсии и ягоди. Върнах се вкъщи и ги превърнах в три крема, с които украсих кексчетата. 

Е, тези не бяха толкова впечатляващи на външен вид, но на вкус бяха прекрасни. Самите те - леки и въздушни, а отгоре - свежи плодови кремове!



Последните ми творения бяха на морска тематика, за един специален рожден ден на пиратски кораб. Реших, че е много по-добре, вместо да купувам на майката посърнали цветя, да направя нещо за почерпка. За кексчетата използвах любимата си рецепта, която ми е подарък от Гери, а отгоре украсих с мидички, раковинки и бисвитен пясък. 



Кексчетата бяха оценени подобаващо, а самото парти беше невероятно!






Няма коментари:

Публикуване на коментар